Przepis i sposób przygotowania na: sernik z brzoskwiniami i bezą
25 dkg maki;
5 dkg wiórków kokosowych
3 żółtka ugotowane na twardo;
1 surowe żółtko;
5 dkg cukru;
15 dkg masła;
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sol
Masa serowa:
0,5 kg mielonego twarogu
20 dkg cukru
4 jajka
puszka brzoskwiń
torebka budyniu waniliowego
Beza kokosowa:
4 białka
20 dkg cukru
10 dkg wiórków kokosowych
Make przesiać z proszkiem i sola. Posiekać z masłem. Dodać wiórki, gotowane żółtko przetarte przez sito, surowe żółtko, cukier i śmietanę. Posiekać nożem szybko zagnieść. Uformować kule i wsadzić do lodówki na ½ h.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać ser. Wymieszać z budyniem i piana z białek. Brzoskwinie osaczyć, pokroić na cząstki i dodać do masy.
Tortownice o średnicy 24 cm natłuścić i oprószyć wiórkami, wyłożyć ciastem formując wysokie brzegi i napełnić masa serowa.
Piec 40 min (200 oC)
Przygotować beze:
Białka ubić z cukrem na piane, wymieszać z wiórkami. Beze wyłożyć na podpieczony sernik. Piec 20 min.