Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki wigilijne z ryżem i pieczarkami
Gołąbki wigilijne z ryżem zawierają dużo grzybów, czyli składnika który jest szalenie popularny podczas świąt (występuje m.in. w pierogach czy kapuście). W tym przepisie na wigilijne gołąbki znajdziesz zarówno grzyby leśne jak i pieczarki, a gotowa potrawa oblana będzie sosem pieczarkowym! Miłośnicy grzybów będą w raju ;)
1. Kapustę obgotować w osolonej wodzie.
2. Ryż ugotować na pół miękko.
3. Grzyby ugotować i zemleć przez maszynkę.
4. Cebulę usmażyć na margarynie na złoto.
5. Do miseczki wsypać ryż, zmielone grzyby, usmażoną cebulę, dodać przyprawę do zup, pieprz, przyprawę uniwersalną Kucharek i dokładnie wymieszać.
6. Na liście z kapusty nakładać farsz i zwinąć gołąbki.
7. Na spód naczynia żaroodpornego ułożyć liście z kapusty. Na liście ułożyć gołąbki, górę nakryć pozostałymi listkami, zalać śmietaną i piec. Gołąbki wigilijne podawać z sosem pieczarkowym.