Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia na zimę
Cukinia na zimę to bardzo prosty przepis na zachowanie świeżości warzyw: cukinii i pomidorów w słoiku. Po tak przygotowane sięgnięcie jesienią czy zimą, gdy najdzie Was ochota na przywołanie smaków wiosny i lata na talerzu. Co ważne ich przygotowanie jest bardzo proste, a smak bigosu, leczo czy mięsnych roladek z cukinią będzie o wiele prostsze i zyska wspaniałego smaku.
Cukinia na zimę przepis:
1. Cukinię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę, zanużyć na 5 min. we wrzącej wodzie, odcedzić zalewając jednocześnie zimną wodą.
2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
3. Zalewę zagotować. Do 1l słoików wkładać cukinię do połowy, a następnie przekładać pomidory na przemian z cukinią, tak aby zawsze na górze były pomidory. Zalać zalewą do samego wieczka pokrywki.
4. Pasteryzować 15-20 min. Doskonała jest do bigosu, leczo lub np. można zrobić roladki mielone z cukinią (patrz moje przepisy). Na zdjęciu cukinia na sitku przygotowana do roladek.