Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy ketchup z cukini

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Domowy ketchup z cukinii to świetny pomysł na przygotowanie pysznego dodatku do potraw, zwłaszcza w sezonie gdy cukinie królują na pobliskich straganach. Sprawdźcie!

Składniki:

cukinia 2 kg
pomidory 5 kg
cukier 1 łyżka
ocet winny 1/2 szkl
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat
cebula biała 3 szt

Porada

Taki ketchup jest sto razy lepszy niż te sklepowe :D

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy ketchup z cukini

Domowy ketchup z cukinii to idealny sposób na wykorzystanie nadmiaru tych warzyw i przygotowanie alternatywy dla ketchupu sklepowego. Co ciekawe, w tym przepisie do przygotowania domowego ketchupu z cukinii wykorzystuje się nie tylko samą cukinię, ale także pomidory, co sprawia że smak ketchupu jest zbliżony do tego tradycyjnego. Przygotowanie domowego ketchupu z cukinii jest proste, a smak nie do podrobienia. 

Domowy ketchup z cukinii przepis: 

Kroki postępowania

1

Cukinię obrać, oczyścić z nasion a następnie zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
Odstawić na durszlaku lub sicie na godzinę.

Krok 1 - Domowy ketchup z cukini foto
2

Cebulę pokroić w kostkę.
Razem z cukinią przełożyć na patelnie i podsmażać razem około 20 minut.

Krok 2 - Domowy ketchup z cukini foto
3
Następnie dodać wszystkie przyprawy i ocet.
Dusić kolejne 20 minut
Krok 3 - Domowy ketchup z cukini foto
4

Pomidory osobno przesmażamy na koncentrat - pomidory myjemy, kroimy w cząstki i wrzucamy do naczynia z grubym dnem.
Dusimy około godziny - może nawet dłużej, w zależności ile soku puszczą.
Pod koniec miksujemy blenderem i przecieramy przez sitko.
Jeżeli sos jest jeszcze luźny, podgrzewamy dalej, często mieszając, żeby odparował nadmiar wody.

Gotowy sos pomidorowy dodajemy do podduszonej cukinii (sosu pomidorowego użyłam w sumie 400 ml).
Dusimy razem kolejne 20 minut

Krok 4 - Domowy ketchup z cukini foto
5

Na koniec sprawdzamy smak - w razie potrzeby dodać więcej soli, cukru, octu, lub przypraw ostrych jeżeli ktoś woli pikantny.
Keczup dokładnie miksujemy.

Zamykamy w wyparzonych słoiczkach.

SMACZNEGO!!!

Krok 5 - Domowy ketchup z cukini foto

Domowy ketchup z cukinii to zdrowsza i ciekawsza alternatywa dla ketchupu sklepowego, ponieważ mamy świadomość użytych do jego przygotowania składników i możemy kontrolować ilość dodanego cukru oraz przypraw. Jeśli spodobał Wam się przepis na domowy ketchup z cukinii - sprawdźcie również inne pomysły na przetwory z tego warzywa. 

Sałatka z cukinii 
Ketchup z cukinii

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 26.09.2014 20:53
no ja miała mega urodzaj- każda na krzaku miała przynajmniej 2,5 kg lub więcej- więc cukinia była królową tego sezonu. Pomidorów zresztą podobnie
Helena63 26.09.2014 20:49
ciekawy pomysł na wykorzystanie cukinii
noninka77 26.09.2014 19:46
Przepis bardzo interesujący :)
Aannkaa82 26.09.2014 19:41
bardzo ciekawy przepis, zabieram do przetestowania :)
cukiereczek 26.09.2014 17:56
bardzo interesujący przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak