Przepis i sposób przygotowania na: Domowy ketchup z cukini
Domowy ketchup z cukinii to idealny sposób na wykorzystanie nadmiaru tych warzyw i przygotowanie alternatywy dla ketchupu sklepowego. Co ciekawe, w tym przepisie do przygotowania domowego ketchupu z cukinii wykorzystuje się nie tylko samą cukinię, ale także pomidory, co sprawia że smak ketchupu jest zbliżony do tego tradycyjnego. Przygotowanie domowego ketchupu z cukinii jest proste, a smak nie do podrobienia.
Domowy ketchup z cukinii przepis:
Kroki postępowania
Cukinię obrać, oczyścić z nasion a następnie zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
Odstawić na durszlaku lub sicie na godzinę.
Cebulę pokroić w kostkę.
Razem z cukinią przełożyć na patelnie i podsmażać razem około 20 minut.
Dusić kolejne 20 minut
Pomidory osobno przesmażamy na koncentrat - pomidory myjemy, kroimy w cząstki i wrzucamy do naczynia z grubym dnem.
Dusimy około godziny - może nawet dłużej, w zależności ile soku puszczą.
Pod koniec miksujemy blenderem i przecieramy przez sitko.
Jeżeli sos jest jeszcze luźny, podgrzewamy dalej, często mieszając, żeby odparował nadmiar wody.
Gotowy sos pomidorowy dodajemy do podduszonej cukinii (sosu pomidorowego użyłam w sumie 400 ml).
Dusimy razem kolejne 20 minut
Na koniec sprawdzamy smak - w razie potrzeby dodać więcej soli, cukru, octu, lub przypraw ostrych jeżeli ktoś woli pikantny.
Keczup dokładnie miksujemy.
Zamykamy w wyparzonych słoiczkach.
SMACZNEGO!!!