Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik biszkoptowy
kilka łyżek mleka,
1 łyżeczka masła,
3 jabłka (może wejść 4 małe) typu Jonatan,
sok z cytryny,
3 jajka,
½ szkl. cukru (można deczko mniej),
½ szkl. mąki krupczatki,
proszek do pieczenia na czubek noża.
W małym rondelku stopić krówki z masłem i mlekiem. Mleka tyle, aby uzyskać gęstą masę, dającą się rozsmarować, ale nie rozlewającą się. W razie czego dolać mleka, lub odparować. Tortownicę średn. ok. 26 cm posmarować margaryną i na spodzie ułożyć wycięty tej samej średnicy pergamin. Na pergaminie rozsmarować masę krówkową.
Jabłka obrać, pokroić w cieniutkie cząstki i skropić delikatnie sokiem z cytryny. Ułożyć na masie dookoła dachówkowato, wypełniając całe dno tortownicy.
W misce ubić na sztywną pianę białka. Dodać cukier na 2 razy, cały czas ubijając. Do masy bezowej dodać po jednym żółtku -za każdym razem dokładnie mieszając. Na końcu dodać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wylać na jabłka.
Całość piec w temp. 150ºC na złoty kolor. Nie blado złoty, tylko prawdziwie złocisty - piec około 30-35 minut.Sprawdzić patyczkiem. Biszkopt piecze się szybko. Wyjąć ciasto z piekarnika, delikatnie okroić dookoła nożem i wyjąć - nakładając na formę okrągły talerz i przekręcając całość szybko do góry nogami. Delikatnie też zdjąć pergamin.