Przepis i sposób przygotowania na: Coleslow
2 marchewki,
1 czerwona papryka,
1 cebula,
150 ml majonezu,
2 łyżki śmietany,
1 cytryna,
1 łyżeczka cukru (lub tabletka słodzika dla mających problemy),
sól, pieprz Prymat.
Kapustę oczyścić, wyrzucić wierzchnie liście, wyciąć głąb i grube części i posiekać. Marchewki obrać i zetrzeć na grubej tarce, nie na Bercie... chociaż, jak ktoś ma taką możliwość... paprykę oczyścić z nasion i gniazd nasiennych, umyć i pokroić w krótkie paseczki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Nawet bardzo drobno. Wszystko włożyć do dużego garnka, lekko posolić i skropić sokiem z połowy cytryny. Wymieszać i odstawić na chwilę.
Majonez wymieszać dodając trochę soku z cytryny (wg smaku), śmietanę i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sos wymieszać z warzywami. Zabrać ze sobą na grilla i cieszyć się, że innym także smakuje...