Przepis i sposób przygotowania na: sałatka makaronowa
- 20dag szynki
- 20 dag grubego makaronu, np. świderki
- 1 czerwona cebula
- pól żółtej i czerwonej papryki
- 1 ogórek konserwowy
- posiekany koper, natka piertuszki
- 1,5 łyżki octu
- 3 łyżki oleju
pieprz, sól
czynności:
Makaron wrzucić do wrzącej posolonej wody. gotować 8-10 minut. odcedzić. cebulę obrać, pokroić w piórka. ogórek należy pokroić w plasterki. paprykę należy oczyścic z pestek i pokroić w paseczki. dodać odcedzoną kukurydzę. szynkę pokroić w kostkę, wymieszać z warzywami, posiekanymi ziołami oraz makaronem. ocet nalezy utrzeć z solą i pieprzem. wymieszac z olejem aby powstał jednolity sos. gotowym sosem należy polać sałatkę 15 minut przed podaniem.