Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z nadzieniem grzybowym
Placki ziemniaczane można podać z dodatkiem sosu grzybowego, ale co powiecie na przygotowanie placków ziemniaczanych z grzybami, które stanowią ciekawe wnętrze placków? Nie tylko jest to ciekawy sposób na urozmaicenie sposobu podania, ale również zaskoczenie gości, którym takie placki można zaserwować. To będzie pyszne i ciekawe danie.
1. Grzyby dokładnie oczyścić, jeśli trzeba opłukać i dobrze osuszyć. Cebulę obrać, pół posiekać drobno, a pół zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
2. Rozpuścić na patelni masło z 1 łyżeczką oleju, zeszklić posiekaną cebulę, dodać cienko pokrojone grzyby. Smażyć kilka minut mieszając aż odparuje sok z grzybów. Doprawić solą, pieprzem i niewielką ilością tymianku, przestudzić.
3. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać startą cebulę, jajko i mąkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie. Jeśli ziemniaki są wodniste można dodać nieco więcej mąki.
4. Na patelnię z rozgrzanym olejem kłaść porcje ciasta ziemniaczanego (ok. 1 czubatej łyżki) lekko je rozpłaszczając. Na środek placka dodajemy łyżkę grzybów i przykrywamy znowu czubatą łyżką ciasta ziemniaczanego. Smażymy po kilka minut z obu stron aż ładnie się zrumienią. Podałam z sosem tzatzyki.