Placki ziemniaczane z gulaszem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Placki ziemniaczane

  • ziemniaki

    0,5 kg obranych
  • cebula

    1 szt
  • jajka

    2 szt
  • mąka pszenna

    2 lyżki
  • sól i pieprz

  • majeranek

  • olej do smażenia

Gulasz

  • łopatka wieprzowa

    0,5 kg
  • bulion

    1 litr
  • ziele angielskie

    3 szt
  • liść laurowy

    3 szt
  • papryka słodka mielona

  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • majeranek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Placki ziemniaczane: ziemniaki i cebulę ścieramy, mieszamy z jajkami, mąką i przyprawami. Na rozgrzany olej nakładamy chochelką porcję masy, rozsmarowujemy i smażymy duże placki o średnicy mniej więcej 20 cm na rumiano z obu stron.

2. Gulasz: mięso kroimy w niedużą kostkę, doprawiamy papryką i obsmażamy na odrobinie oleju. Następnie zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe i dusimy do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie, zatrzepujemy sos mąką i doprawiamy do smaku. Na gorący placek ziemniaczany nakładamy porcje gulaszu i składamy na pół. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 15.02.2017 15:08
Bardzo apetyczne
IZABELA29 29.01.2017 18:44
Bardzo pyszne
gusia1000 10.11.2015 18:46
Pożywne jedzenie.
anka1988 04.01.2015 21:22
i ja przyłączam się do miłośniczek takich placuszków :)
Klausia 20.12.2014 08:24
dobre danie
kloruś 06.11.2014 14:43
wyglądają niesamowicie apetycznie!
dagita 06.11.2014 10:48
Ale narobiłam sobie ochoty na te placki Waszymi komentarzami :)
BernadettaP 05.11.2014 19:41
Właśnie planuję jutro zrobić podobny obiad :)
gusia1000 05.11.2014 18:32
Dobre i znane jedzenie.
Wiesława1 05.11.2014 17:41
bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat