Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażany duszone z warzywami w sosie pomidorowym
W szerokim dużym garnku lekko rozgrzać olej, wsypać warzywa, posypać uniwersalną przyprawą warzywną, dokładnie wymieszać.
Dusić pod pokrywką, z dodatkiem szklanki ciepłej wody, aż bakłażan zmięknie.
Dosypać imbir i słodką paprykę, liście laurowe, ziele angielskie oraz posiekane listki lubczyku - gałązki dodać w całości dla odzyskania aromatu.
W tym czasie umyć cukinię i pokroić w zapałkę razem ze skórką i gniazdem nasiennym, jeśli pestki są jeszcze miękkie. Jabłka obrać i posiekać drobno albo utrzeć na największych oczkach tarki. Ząbki czosnku pokroić w grube plasterki. Ogórka obrać i grubo zetrzeć lub pokroić w drobną kostkę albo w zapałkę. Dodać surowe składniki do miękkich warzyw w garnku. Dusić maksymalnie 10 minut do czasu, aż cukinia zmięknie.
Dodać koncentrat pomidorowy, pieprz i granulowany czosnek, sok wyciśnięty z całej dużej cytryny (można też dodać odrobinę startej skórki dla aromatu) i po dokładnym wymieszaniu doprawić całość cukrem i ew. solą.
Dusić razem kilka minut podlewając w razie konieczności niewielką ilością gorącej wody.
Warzywa przełożyć do średnich słoiczków i zapasteryzować 25-35 minut.
Całość można zmiksować blenderem na gęsty sos (nie musi być zupełnie gładki) i zagotować w małych słoiczkach jako ketchup.