Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone kwiaty cukinii nadziewane łososiem
Łososia i koperek drobno siekamy dodajemy do serka i mieszamy. Na koniec dodajemy sok z cytryny i doprawiamy nadzienie do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Kwiaty cukinii delikatnie oczyszczamy, usuwamy pręciki ze środka (należy uważać by nie uszkodzić płatków, są bardzo delikatne). Kwiatów nie wolno myć! Kwiaty cukinii napełniamy przygotowanym nadzieniem (można użyć do tego rękawa cukierniczego) i po wierzchu delikatnie smakujemy oliwą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 15-20 minut.
W międzyczasie kroimy pomidory w drobną kostkę. Oliwę łączymy z przeciśniętym ząbkiem czosnku, dodajemy trochę soli i pieprzu. Pomidorki układamy na talerzu polewamy przygotowaną oliwą i posypujemy listkami bazylii. Podajemy z upieczonymi kwiatami cukinii.