Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet wielkanocny
Najlepszy pasztet świąteczny zrobisz z:
- mięsa drobiowego i wątróbek,
- mięsa wołowego,
- mięsa wieprzowego,
- aromatycznych przypraw.
Masa mięsna wymieszana jest z ubitą pianą z białek, aby pasztet świąteczny miał lżejszą konsystencję.
Kroki postępowania
Mięso oczyszczam, płuczę i przekładam do dużego garnka. Zalewam wodą taka ilość, żeby było przykryte. Warzywa obieram, myję dokładnie i dodaję do mięsa. Wkładam liście laurowe, ziele angielskie oraz sól.
Białka ubijam na sztywną pianę. Również dodaję piankę do mięsa. Dolewam trzy szklanki wywaru. Jeżeli chcemy pasztet twardy i zbity dolewamy wywaru mniej. Jeżeli chcemy do smarowania bardziej miękki taki jak ja zrobiłam dodajemy więcej wywaru.
Całość dokładnie mieszam drewnianą łyżka. Doprawiam pieprzem, solą jeżeli potrzeba i startą gałką muszkatołową.
Pasztet wykładam do foremek aluminiowych albo do foremek metalowych które trzeba posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Pasztet piekę godzinę w temperaturze 180 stopni. Wyjmuje i zostawiam do ostygnięcia. Część pasztetu można przełożyć do małych słoiczków i gotować je w garnku z wodą. Poziom wody musi sięgać 3/4 słoików. Pasztet gotuję się godzinę i na drugi dzień 30 minut. Przechowuje w lodówce.