Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak - duża blacha
To ciasto pleśniak składa się z kilku warstw. Pierwsza to kruche, jasno ciasto. Następna to dżem, potem kruche ciasto z kakao i piana z bezy. Na samą górę dodaje się starte białe ciasto. Warto skorzystać z tego przepisu, bo to ciasto pleśniak na dużą blachę.
W przepisie korzystam z blachy o wymiarach 20 x 30 cm.
1. Margarynę utrzeć z żółtkami. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić i podzielić na trzy części. Do jednej dodać kakao. Dwie części, owinięte w folię spożywczą, włożyć do zamrażarki na około 30 minut.
2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Pierwszą część ciasta nałożyć na blachę i podziurkować widelcem. Nałożyć na nią dżem, a potem ciasto z kakao. Ubić pianę z białek z dodatkiem szklanki cukru. Nałożyć na ciasto z kakao i zetrzeć na to jasne ciasto. Piec 30 minut w temperaturze 190 stopni i 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!