Sposób przygotowania

Cykrie umyć i dokładnie oczyścić. Wrzucić do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru i obgotować by były lekko twardawe. Boczek pokroić w kostkę, 3/4 rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia, na boczku ułożyć cykorię owiniętą w plasterki szynki. Mleko zagotować, wsypać mąkę i mieszać intensywnie do zagotowania. Gdy sos zgęstnieje odstawić i wymieszać z żółtkiem, przyprawić solą , pieprzem i czosnkiem granulowanym. Przygotowanym sosem zalać półmisek z cykrią, posypać reszta boczku i utartym żółtym serem. Zapiec potrawę w nagrzanym piekarniku ok 15 minut. Podawać na gorąco posypane natkę pietruszki.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    dobre?
  • 2
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Koniecznie spróbuj Moniu, na prawdę warto!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Małgosia6

    super danie
  • 2
    original
    Opublikowano

    Motorek

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    M. Monroe

    brzmi kusząco

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !