Przepis i sposób przygotowania na: Schab w sosie własnym
- Pyszny schab w sosie własnym
- Schab z ziemniaczkami i surówką
- Pomysł na obiad, który smakuje każdemu
Mięso rozpływające się w ustach? To musi być schab w sosie! Świetnie sprawdzi się jako danie na niedzielny, jak i codzienny obiad. Każdy, kto posmakuje tego mięsa, będzie zachwycał się jego smakiem!
1. Schab pokroić w plastry o grubości 1-2 cm.
2. Kawałki mięsa położyć na suchej dobrze nagrzanej patelni. Mięso powinno ładnie się zbrązowić, ale nie przypalić. Ma nabrać koloru z obydwu stron. To właśnie te przypieczone soki nadadzą wyjątkowego smaku sosowi. Smażąc, kontroluj stopień zrumienienia i temperaturę patelni. W razie potrzeby zmniejsz ogień/moc palnika.
3. Gdy mięso jest dość dobrze przyrumienione, dodać posiekaną cebulę i zalać wodą tak, aby przykrywało mięso. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu około 40-60 minut. W razie potrzeby dolać wody (gdyby się wygotowała).
4. Gdy mięso jest miękkie, zagęścić sos łyżką mąki wymieszaną z 50 ml zimnej wody. Następnie dodać łyżkę śmietany, posiekaną natkę pietruszki, zamieszać i wyłączyć źródło ciepła. Sos i schab gotowy - smacznego!