Przepis i sposób przygotowania na: razowa "pizza" z ricottą i śliwkami
Placek umieścić na papierze do pieczenia na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum, aby lekko podrósł.
Śliwki umyć, przekroić i wyjąć pestkę. Każdą połówkę przekroić na 3-4 części w zależności od wielkości. Kawałki wrzucić do miski, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Wymieszać.
Na podrośnięte ciasto nałożyć ricottę wymieszaną z cukrem.
Rozmaryn umyć pokroić i rozłożyć na serze. Ten krok można pominąć.
Śliwki zaaranżować na serze. Ja zaczynałam od środka na zewnątrz.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec około 15-20 minut. Na końcu posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Można je uprażyć, ja tego nie robiłam, bo wyłuskałam je ze skorupek przed upieczeniem ciasta.
Gotowe, smacznego. :)