Przepis i sposób przygotowania na: Domowa pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska to:
- danie z mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- tradycyjna potrawa wielkanocna
- smakuje na gorąco i na zimno
- pomysł na uroczysty obiad, śniadanie lub kolację
1. Bułki namoczyć z zimnej wodzie. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i poddusić na maśle. Ugotuj 2 jajka na twardo.
2. Z mielonego mięsa, odciśniętych z wody bułek, jajek i przyprawy do mięs wyrobić masę. Uformować z niej wałek, oblepić mięsem jaja ugotowane na twardo, posmarować olejem, włożyć do formy i obsypać majerankiem i papryką.
3. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około godzinę, często polewając sosem z pieczenia.
4. Podawać na zimno bądź gorąco.