Przepis i sposób przygotowania na: Ryż, jako dodatek do mięs
Znudził Ci się klasyczny, zwykły ryż? Wzbogać go o warzywne dodatki: marchewkę, cebulę i świeży koperek. Wykorzystaj ten ryż do mięs, ryb oraz dań warzywnych.
1. Ryż dokładnie wypłukać, tj. aż wyciekająca woda będzie przeźroczysta.
2. Marchew i cebulę oczyścić, obrać. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę posiekać.
3. W rondlu roztopić masło, dodać cebulę z marchewką, smażyć aż cebula się zeszkli. Wsypać odsączony ryż i smażyć mieszając przez około 2-3 min.
4. Następnie wlać 2,5 szklanki wody, dodać 1 łyżeczkę soli, zagotować. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć płomień do minimum i dusić ryż pod przykryciem przez około 20 minut aż będzie miękki i wchłonie cały płyn.
5. Po tym czasie wyłączyć płomień pod rondlem. Ryż należy zostawić pod przykryciem jeszcze na kilka minut. Przed podaniem wymieszać z posiekanym drobno koperkiem. Podawać do mięs, ryb i warzyw.