Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura żurawinowa
Konfiturę możecie przygotować zarówno ze świeżej jak i mrożonej żurawiny. Możecie także połączyć żurawinę z gruszkami, jabłkami czy pigwą. W każdej tej wersji finalny smak konfitury będzie nieco inny, ale zawsze smakuje obłędnie.
Żurawinę przebrać dokładnie, usunąć resztki łodyżek, listków i owoce nadpsute albo niedojrzałe. Wypłukać i osączyć. Do wysokiego rondla wsypać cukier, dolać 1 szkl. wody i ugotować syrop.
Wrzucić żurawinę o gotować na małym ogniu ok. 30-45 min. aż kuleczki popękają a całość zgęstnieje - uwaga! sok może pryskać! Przełożyć gorącą konfiturę do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do ostudzenia do góry dnem. J
eśli kupujemy świeżą żurawinę to zwróćmy uwagę czy jest już po przymrozkach - lekko przemrożona jest lepsza, nie ma goryczki. Dla pewności możemy po prostu włożyć ją na dobę do zamrażarki a potem postępować jak w przepisie.