Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie ciasto z galaretką i truskawkami
Ciasto z truskawkami i galaretką - sezonowe słodkie co nieco. To przepis na biszkopt z 4 jajek, na który ułożone, świeże truskawki zalewamy galaretką truskawkową.
- przepis na biszkopt nawet dla początkujących,
- użyj sezonowych, dowolnych owoców, polecam truskawki i maliny,
- przygotuj 4-5 h przed planowanym podaniem.
Kroki postępowania
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając naprzemiennie dodawać raz żółtka, raz cukier. Cały czas ubijając cienkim strumykiem wlać olej, oraz stopniowo wsypywać przesianą mąkę.
Na końcu do masy dodać proszek do pieczenia oraz ocet. Masę wymieszać i wylać na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu zdjąć papier.