Przepis i sposób przygotowania na: tort czereśniowy
Czereśnie 500 g
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Tarta bułka
Do mąki dodać proszek do pieczenia i wymieszać, dodać tłuszcz i posiekać. Dodać cukier i jaja i lekko zagnieść; ciasto powinno być gładkie. Podzielić ciasto na dwie nierówne części, większą część ciasta rozłożyć na dnie i bokach blachy. Grubość ciast powinna wynosić jeden centymetr. Na cieście ułożyć umyte i dobrze osączone owoce i posypać tartą bułką. Pozostałą część ciasta zagęścić mąką przez obfite podsypywanie w czasie wyrabiania. Ciasto powinno mieć taką konsystencje, aby można było je zetrzeć na tarce o dużych otworach. Starte ciasto sypie się na owoce przykrywając je dokładnie. Gotowy tort wstawić do piekarnika na 40 minut. Podawać na ciepło posypany cukrem.