Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik
25 dag kości,
1 dag grzybów,
25 dag mieszanki warzywnej,
12 dag kaszy jęczmiennej,
1,5 litra wody,
4 dag masła,
20 dag obranych ziemniaków,
1 natka pietruszki,
koperku do smaku,
sól do smaku.
Przygotowanie:
Kości, grzyby i warzywa opłukać, następnie oczyścić i ugotować wywar. Krupy opłukać i wymieszać z wodą. Dodać część masła i rozkleić. Wywar odcedzamy. Jarzyny, grzyby z wywaru pokroić na drobno. Do odcedzonego wywaru dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i ugotować. Wywar łączymy z rozklejonymi jarzynami, krupkami. Solimy do smaku. Wlewamy do wazy. Dodajemy resztę surowego masła. Drobno siekamy zieloną pietruszkę i koperek. Krupnik serwujemy sam, ze śmietaną lub surowymi żółtkami.