Przepis i sposób przygotowania na: Boczek pieczony w rękawie foliowym
Boczek pieczony w rękawie to sposób na zachowanie soczystości mięsa, przy jednoczesnym zamknięciu wszystkich aromatów wewnątrz pieczeni. Warto jednak pod koniec przygotowywania boczku pieczonego rękaw naciąć i rozchylić. Uzyskamy wtedy chrupiącą skórkę!
Boczek umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawy (oprócz liści laurowych) wymieszać, czosnek rozdrobnić, dodać oliwę z oliwek i wszystko razem dokładnie wymieszać na gładką pastę.
Przygotowaną pastą natrzeć mięso i wstawić do lodówki na minimum jedną godzinę, a najlepiej na całą noc. Następnie mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, dodać liść laurowy, zamknąć szczelnie i piec około 1-1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Pod koniec pieczenia przedziurawić rękaw i odsłonić mięso, aby się ładnie zrumieniło.