Jeśli użyjemy do naszego dania suchej fasoli,to należy ją dzień wcześniej,najlepiej wieczorem namoczyć.Ja wykorzystuję świeżą,ale mrożoną fasolę,a więc wystarczy zalać ją wodą/ilość zależy od ilości porcji i żądanej gęstości/i gotować bez namaczania. Równocześnie ,kiedy gotuje się fasola należy przygotować "sugo".Rozdrobnić w mikserze cebulę,marchew,seler i poddusić na oliwie ok.10 min., dodać czosnek/można go później wyjąć/ sos pomidorowy i chwilę gotować, a na koniec wsypać zieloną pietruszkę. Sos powinien lekko zgęstnieć . Kiedy fasola będzie już miękka należy 3/4 porcji wraz z wodą przelać do miksera, dodać sos i zmiksować. Otrzymany krem przelać z powrotem do garnka z pozostałą fasolą . Do gotującej się gęstej mieszanki fasolowo -pomidorowej wrzucić makaron i gotować razem ok. 5 min. Całość należy od czasu do czasu mieszać , aby makaron nie przywarł do dna. Doprawić do smaku solą i pieprzem . Zdjąć garnek z ognia i pozwolić na mały odpoczynek. W tym czasie makaron powinien stać się miękki i wchłonąć smak. Gotowe danie podawać posypane startym serem parmezan, lub podsmażonymi skwarkami z boczku, dodać kilka listków majeranku.