Przepis i sposób przygotowania na: Makaron garganelli z pulpetami w sosie pomidorowym
Masę dokładnie wyrobić /jeśli jest zbyt rzadka można dodać odpowiednią ilość bułki tartej/.
Mięso wstawić do lodówki. W międzyczasie na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek /nie rumienić/.Wlać sok pomidorowy, bulion, doprawić do smaku solą , pieprzem, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu do zgęstnienie sosu /od czasu do czasu należy zamieszać/. Z przygotowanego wcześniej mięsa uformować /wilgotnymi rękami/ malutkie kuleczki. Pulpety obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Usmażone pulpeciki przełożyć do gorącego sosu pomidorowego chwilę podgotować.
Ugotować al dente makaron .Przecedzić i przełożyć na talerze. Każdą porcję polać sosem pomidorowym z pulpetami , posypać startym parmezanem, ozdobić zieloną pietruszką i majerankiem.