Przepis i sposób przygotowania na: pianki o smaku coli
Kroki postępowania
Żelatynę zalać połową szklanki zimnej wody i poczekać parę minut, aż napęcznieje. Rozpuścić w mikrofalówce (30 sekund) lub na parze.
Cukier zalać syropem o smaku coli (użyłam z Herbapolu) i zagotować. Cukier musi się rozpuścić.
Rozpuszczoną gorącą żelatynę przelać do naczynia i zacząć ubijać mikserem, następnie dolać bardzo gorący syrop z cukrem, zwiększyć obroty do maksimum.
Ubijać około 5 minut, masa zacznie gęstnieć i zbieleje. Powinna zwiększyć objętość 3x.
Masę piankową przelać do formy wysmarowanej oliwą nie zwlekając zbyt długo, ponieważ szybko gęstnieje. Odstawić do stężenia. Kroić nożem natłuszczonym oliwą. Pianki można w każdej chwili ponownie rozpuścić i użyć do innych deserów.