Przepis i sposób przygotowania na: mazurek wielkanocny ze śliwkami kalifornijskimi, migdałami i gorzką czekoladą
Proporcje na formę 20x25 cm. Migdały bez skórki zmielić, zmieszać z mąką i cukrem. Dodać masło, żółtko i zagnieść ciasto. Formę wyłożyć papierem, wylepić ciastem i przykryć dodatkowo papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Po wyjęciu z lodówki obciążyć fasolą, piec około 15 min. w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika, zdjąć fasole z papierem i wstawić na kolejne 15 min. do piekarnika. Wyjąć i przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem, dodać rozpuszczony cukier w 3 łyżkach wody. Mazurek pokryć warstwą połowy czekolady, ułożyć regularnie połówki śliwek suszonych i pokryć drugą połową czekolady. Udekorować migdałami i opcjonalnie orzechami włoskimi. Smacznego!