Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z mięsem i purée ziemniaczanym
Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym to z pozoru klasyczna zapiekanka ziemniaczana, w której zamiast pokrojonych w talarki ziemniaków i innych warzyw, użyte zostały te w formie puree. Takie ziemniaczki są zdecydowanie bardziej kremowe i stanowią świetne połączenie z wyrazistym w smaku, aromatycznym mięsem. W tym przepisie do puree ziemniaczanego został dodany parmezan, co jeszcze lepiej podkreśli kremowość ziemniaków i doda im lekkości oraz wyrazistego smaku.
Kroki postępowania
Cebulę i czosnek szklimy na oliwę. Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości.
Do cebuli i czosnku dodajemy mięso mielone i startą marchew. Podsmażamy wszystko doprawiając solą i pieprzem.
Po 5 minutach dodajemy bulion, sos worcestire i koncentrat pomidorowy. Smażymy redukując płyn do minimum.
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, mieszamy z parmezanem, żółtkiem i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso itp., a na to purée nakłuwamy widelcem. Posypujemy serem.
Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.