Zapiekanka z mięsem i serkiem wiejskim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    400 g
  • przecier pomidorowy

    500 g
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej

    do smażenia
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • makaron

    250 g
  • mozzarella w kulce

    1 sztuka
  • serek wiejski

    400 g
  • jajko

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka z mięsem i serkiem wiejskim foto
Cebulę obrać, pokroić i przesmażyć na łyżce oleju. Dodać mięso mielone, smażyć, aż straci różowy kolor. Dodać przecier pomidorowy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić sos ok 5 minut.
Krok 2 - Zapiekanka z mięsem i serkiem wiejskim foto
W tym czasie ugotować makaron świderki. Ma być 'twardawy', dojdzie podczas zapiekania. Mozzarellę kroimy w kostkę, serek wiejski odcedzamy ze śmietanki, dodajemy 2 jajka. Całość mieszamy. Doprawiamy lekko solą i pieprzem.
Krok 3 - Zapiekanka z mięsem i serkiem wiejskim foto
Odcedzony i ostudzony makaron mieszamy z sosem mięsnym, wykładamy do naczynia żaroodpornego
Krok 4 - Zapiekanka z mięsem i serkiem wiejskim foto
przykrywamy sosem serowym.
Krok 5 - Zapiekanka z mięsem i serkiem wiejskim foto
Pieczemy ok 30 minut w 180st.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malinka 11.12.2013 21:02
Chętnie bym zjadła taką zapiekankę:)
Pietruszka 19.10.2013 21:54
fajna ta zapiekanka
dorotka0000025 19.08.2013 18:59
jeszcze takiej nie robilam
ewka1978 02.06.2013 19:54
ciekawe składniki
Ada-Gaba 15.03.2013 17:01
bardzo apetyczne danie
IwonaKa 22.02.2013 10:41
jak ja lubię takie zapiekanki
Renataj 19.02.2013 09:43
Z serkiem wiejskim jeszcze nie próbowałam.
Wafelek2601 14.02.2013 14:48
Przepyszna
adelajda 10.02.2013 08:42
pycha
mysza75 09.02.2013 15:42
mniam mniam :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat