Przygotować sos: sok z cytryny wymieszać z zimną przegotowana wodą, solą pieprzem, roztrzepać z olejem, doprawić szczyptą cukru. Ogórek obrać, opłukać, pokroić w kostkę, Z umytych i osuszonych pomarańczy otrzeć łyżeczkę skórki, Owoce obrać, podzielić na cząstki, usunąć błonki, a miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny. Szynkę pokroić w paski. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Cząstki pomarańczy wraz z wydzielonym podczas krojenia sokiem połączyć z ogórkiem, cebulą, jabłkiem, szynką, kukurydzą i skórka pomarańczy. Sałatkę przyprawić tymiankiem i estragonem, polać sosem i wymieszać. Lekko schłodzić posypać koperkiem.