Przepis i sposób przygotowania na: Słodki makowiec
Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier, a następnie żółtka.
Kolejno dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia delikatnie mieszając.
Wylewamy do średniej blaszki i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C przez 25 minut.
Wystudzone ciasto gdy wyrosnie nam duże przekrawamy na 3 części, gdy nam nie wyjdzie musimy upiec kolejne ciasto i wykorzystać jeden blat z drugiego ciasta.
Krem - masa:
Budyń gotujemy w 2 szklankach posłodzonego mleka. Studzimy.
Miksjemy margarynę dodając po łyżce zimnego budyniu.
Jeden blat ciasta smarujemy cieńką warstwą marmolady i połową kremu.
Przykrywamy drugim blatem.
Smarujemy go także cieńką warstwą marmolady i resztą kremu.
Przykrywamy trzecim blatem.
Dociskmay lekko .
Ze śmietany ,cukru i kakao podgrzewając robimy polewę .
Wylewamy ją na ciasto.
Wstawiamy do lodówki na 3 godziny.