Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Tarta ananasowa

0.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie
600 g
ananas świeży
1 szt
limonka
1 szt
cytryna
1 szt
laska cynamonu
1 sz
Sklep Prymat
miód
2 łyżki
cukier puder
100 g
masło
100 g
puder migdałowy
100 g
jaja
2 szt
mąka pszenna
40 g
anyż gwiazdki
3 szt
wino białe wytrawne
100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ananasowa

Masło ucieraj z cukrem i dodawaj powoli jaja. Następnie wymieszaj wszystko z mąką i pudrem migdałowym. Ciasto francuskie pokrój starannie na prostokąty i na środku każdego z nich posmaruj cienką warstwę masy migdałowej. Wstaw do zamrażarki za 20 minut. Z ananasa wykrój środek i pokrój na plastry szerokości ok 1,5 cm. Miód rozpuść na patelni i dodaj do niego anyż i cynamon, ułóż ananasa, dolej wino i skórkę oraz sok z limonki i cytryny. Gotuj na wolnym ogniu około 20 minut. Wyjmij ananasa i ostudź. Następnie układaj na zamrożonej masie migdałowej i wstaw szybko do piekarnika o temperaturze 200 stopni C na około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak