Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

galaretka cytrynowa

5.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Żelatyna wieprzowa Prymat
1 1/2 dag
Sklep Prymat
Kwas cytrynowy Prymat
3 g
Sklep Prymat
woda
1/2 l
cytryna
1 sztuka
skórka z cytryny
trochę
cukier
12 dag

Przepis i sposób przygotowania na: galaretka cytrynowa

Żelatynę opłukać, namoczyć na godzinę. Zagotować wodę z cukrem, dodać kwasu do smaku i skórkę cytrynową. Namoczoną żelatynę włożyć do gorącego syropu, mieszając rozpuścić ją i galaretkę ostudzić. Cytrynę umyć, pokrajać ostrym, nierdzewnym nożem na cienkie krążki. Na dno każdej kompotierki wlać kilka łyżek galaretki, na tym ułożyć krążki cytryny i ostudzić na lodzie. Gdy krążki cytryny utrwalą się, wyporcjować resztę tężejącej galaretki, ostudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak