Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z owoców
Sałatka owocowa to zdrowa przekąska, ale też danie na lekką kolację czy podwieczorek. Przepis ten jest bardzo prosty, a najfajniejsze jest to, że można go przygotować razem z dzieciakami! Uzupełnienie sałatki solą i cukrem, a do tego rodzynki i orzechy laskowe jeszcze bardziej podkręcają wszystkie smaki.
1. Jabłka oraz gruszkę myjemy, przekrajamy na pół i wyciągamy ze środka gniazda ziarenek, a następnie kroimy w kostkę. Mandarynki dobrze myjemy, obieramy i dzielimy na mniejsze części i każdą część przekrajamy na pół.
2. Brzoskwinię wyjmujemy z syropu i odcedzamy, a następnie kroimy w kostkę. Wszystkie owoce (jabłka, gruszkę, mandarynki oraz brzoskwinię) mieszamy razem i skrapiamy sokiem wyciśniętym z połówki cytryny.
3. Rodzynki parzymy i odstawiamy na 20 minut. Orzechy laskowe (łuskane) drobno kroimy. Do sałatki dodajemy rodzynki oraz pokrojone orzechy.
4. Sałatkę doprawiamy do smaku cukrem i solą i całość dobrze mieszamy. Sałatkę chłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.