Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z kolorową papryką
makaron spaghetti - 250g,
papryka czerwona - 1/2 dużej sztuki,
papryka żółta - 1/2 dużej sztuki,
papryka zielona - 1/2 dużej sztuki,
przecier pomidorowy - 3 łyżki (lub więcej do smaku),
pomidory polne - 4,
cebula,
cukier,
oliwa lub olej do smażenia,
oregano,
ser zółty - 100g,
papryka czerwona mielona,
pieprz ziołowy,
sól,
sok z cytryny,
przyprawa uniwersalna,
czosnek - 4 ząbki.
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa i pomidory obieramy ze skórki i drobno kroimy. Paprykę kroimy w kostkę lub słupki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone pomidory, przecier pomidorowy, pieprz i sól. Dodajemy 1/2 szklanki wody i przekładamy wszystko do rondla. Dusimy przez 10 minut, po czym dodajemy paprykę. Dodajemy przyprawę uniwersalną, odrobinę soli, paprykę mieloną. W razie potrzeby dolewamy nieco wody. Dusimy przez ok 15 minut do miękkości papryki. W między czasie gotujemy makaron spaghetti wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec duszenia przyprawiamy sos solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny (jeżeli lubimy). Dodajemy suszone lub świeże zioła. Ser kroimy w kosteczkę lub trzemy na tarce. Porcje makaronu łączymy z sosem i posypujemy serem.