Przepis i sposób przygotowania na: Roladka lodowa
2. Mąkę i sól przesiewamy przez sitko do miseczki.
3. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka z cukrem ubijamy mikserem na wysokich obrotach.
4. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
5. Połowę białek mieszamy z masą z żółtek dopiero później dodajemy resztę białek i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę ciągle mieszając.
6. Blaszkę do pieczenia wykładamy arkuszem papieru do pieczenia i wylewamy masę na arkusz rozprowadzając równomiernie łopatką tak aby powstał prostokąt.
7. Biszkopt pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut. Następnie studzimy go i wkładamy do lodówki.
8. Lody wyjmujemy aby lekko zmiękły ale nie roztopiły się.
9. Schłodzony biszkopt wyjmujemy z lodówki i układamy na arkuszu papieru do gotowania, równomiernie rozsmarowujemy rozmiękczone lody na grubość ok pół centymetra.
10. Przy pomocy papieru formujemy roladę, zawijamy i wkładamy do zamrażalnika na ok 4 godziny.
11. Do garnka wsypujemy mrożone wiśnie, dodajemy sok wiśniowy i słodzimy do smaku, doprowadzamy do wrzenia.
12. Gotową roladę polewamy ostudzonym syropem.
SMACZNEGO :)