Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z dyni
Smak konfitury z dyni jest niezwykle delikatny i harmonijny. Słodkość dyni równoważy się z przyjemnymi nutami korzennymi, tworząc wyjątkową kompozycję - przyjemną dla podniebienia. Wypróbuj przepis na konfiturę z dyni i delektuj się prawdziwie sezonowym smakiem o każdej porze roku!
Dynię umyć, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. W rondlu zagotować wodę i zanurzyć w niej przygotowaną dynię, wystudzić. Skropić sokiem z cytryny i rumem. Z wody (3/4 szklanki) i cukru ugotować syrop i wrzucać do niego dynię. Zamieszać i trzymać na ogniu od chwili wrzenia, po czym odstawić. Czynność powtarzać nazajutrz, aż kawałki dyni staną się przejrzyste. Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i odstawić do wystudzenia.