Przepis i sposób przygotowania na: Placki cukiniowo-ziemniaczane.
* # 1 średniej wielkości cukinia
* # 3 małe ziemniaki
* # 2 jajka
* # 1 mała cebula
* 2 ząbki czosnku
* # sól,pieprz
* # 5 -6 czubatych łyżek mąki pszennej
* # olej do smażenia
Cukinie i ziemniaki obrać.Z cukinii wydrążyć gniazda nasienne i wraz z ziemniakami pokroić na kawałki.Cebulę i czosnek obrać.Wrzucać warzywa partiami do rozdrabniacza i zmiksować (lub zetrzeć warzywa na drobnej tarce). Wbić jajka,posolić i opieprzyć do smaku.Wymieszać z mąką i smażyć małe placki z obu stron na złoto na dobrze rozgrzanym oleju.Ja nakładałam po 1 czubatej łyżce stołowej na jeden placek. Podałam z ogórkami kiszonymi,pomidorkami koktajlowymi i sosem czosnkowym. Placki rozpływają się w ustach i są pyszne.