Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz pieczony w folii
- Prosty sposób na aromatyczną rybę
- Idealnie doprawiony dorsz
- Pomysł na zdrowy obiad w kilka chwil
Dorsz pieczony w piekarniku, to lżejsza i zdrowsza alternatywa dla smażonych w panierce ryb. Dzięki dodaniu odpowiednich przypraw i czosnku, dorsz pieczony jest wyjątkowo aromatyczny i delikatny. Doskonale smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Sok z cytryny dodatkowo podbije smak ryby. Do tego przepisu możecie wykorzystać filet z dorsza lub szlachetniejszą, polędwicę.
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury około 180°C.
2. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
3. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok.
4. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny.
5. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek.
6. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć.
7. Piec około 30 minut.