Sposób przygotowania

Syrop: Do sporego rondla wsyp cukier i zalej go 1,5 szklanki zimnej wody. Całość ogrzewaj na wolnym ogniu cały czas, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gdy woda zawrze, gotuj ją jeszcze przez ok. 3-4 minuty, wystudź.
Kawę rozpuść we wrzątku, ochłódź, po czym połącz ją z przygotowanym syropem cukrowym oraz koniakiem.
Granitę mróź w płaskim naczyniu przez ok. 4 godziny, co godzinę krusząc tworzący się lód widelcem. Na koniec zmiksuj większe kawałki. Granitę podawaj w pucharkach, udekorowaną listkami mięty.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Zoso

    ciekawy pomysł na kawę

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !