Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka wiosenna 2
kawałek ogórka świeżego ze skórką
kilka rzodkiewek
3-4 plastry szynki gotowanej, wędzonej
1/2 szkl. świeżej rzeżuchy
1/2 czerwonej cebuli
1 czubata łyżeczka otrąb pszennych prażonych
1 sos sałatkowy \"swojskie zioła\"
3 łyżki oleju z pestek winogron + 3 łyżki wody
sposób przygotowania: Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić, wrzucić do niedużego słoiczka. Dodać otręby, sos w proszku, 3 łyżki przegotowanej, zimnej wody i olej. Zakręcić i przez kilka chwil potrząsać słoiczkiem żeby składniki dobrze się wymieszały, odstawić na 5-10 min.. Sałatę, ogórka i rzodkiewki umyć dokładnie i osuszyć. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki. Ogórka i rzodkiewki poszatkować na tarce, tzw. mandolinie, rozrzucić na sałacie. Dodać pokrojoną w paseczki szynkę i posypać świeżo ściętą rzeżuchą. Polać sałatkę przygotowanym sosem. Doskonałe danie na lekką kolację albo na lunch.