Sposób przygotowania

Zasadniczo podane ilości składników są orientacyjne. Mleko mieszam z wodą gazowaną w proporcji mniej więcej 2:1, wbijam jajka, dodaję proszek do pieczenia, cukier i mieszam mikserem. W międzyczasie dodaję mąkę. Ilości mąki musi być taka, aby uzyskane ciasto było lekko lejące (lekko gęste). Ilość cukru też zależy od indywidualnych upodobań – najlepiej skosztować i ewentualnie dodać słodyczy. Na koniec do ciasta dodaję cynamon i jeszcze raz dokładnie mieszam. Na rozgrzaną patelnię daję odrobinę smalcu (naprawdę mało ) tak, aby patelnia lekko „błyszczała”. Gdy tłuszcz się rozgrzeje nalewam ciasto (na moją patelnię wychodzi mniej więcej ¾ nalewki) i przechylając patelnię rozprowadzam ciasto równomiernie po całej powierzchni. Po kilku minutach przewracam naleśnika i smażę z drugiej strony. Po usmażeniu powtarzam lekkie natłuszczanie patelni i smażę nowego naleśnika. Takie cynamonowe naleśniki można z powodzeniem posmarować dżemem lub zjdać same. Smacznego.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Bardzo lubię aromat i smak cynamonu.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Seba

    pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    edyta44

    dobre
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    uwielbiam cynamon
  • 2
    original
    Opublikowano

    maryśka

    fajny pomysl
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Musze takie zrobić :)
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    z prażonym jabłuszkiem pycha
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Zoso

    fajny pomysł
  • 1
    original
    Opublikowano

    ALAGOR

    naleśniki w każdej postaci ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !