Przepis i sposób przygotowania na: Fish pie
filety z ryby morskiej - 1kg,
pure ziemniaczane - 600-800g,
jaja na twardo - 3 sztuki,
cebula - 1/2 średniej sztuki,
mleko 3,2% - 450ml,
masło - 100g,
liść laurowy,
pieprz ziarnisty - 8 ziarenek,
maka kukurydziana lub pszenna - 40g,
sok z polowy cytryny,
sól, pieprz,
kolendra mielona,
posiekana natka pietruszki - 1-2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Pure ziemniaczane dobrze podgrzać i połączyć z 50g masła oraz 50ml mleka, w razie koniecznosci doprawić solą. Cebulę posiekać i wraz z rybą, ziarenkami pieprzu oraz liściem laurowym, przełożyć do dużej patelni lub rondla. Zalać pozostałym mlekiem i zagotować. Gotować przez ok 10 minut na bardzo wolnym ogniu, lub zdjąć z ognia i pozostawić na ok 10 minut pod przykryciem. Rybę lekko odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym rozdrobnić ją palcami na drobne kawałki. Z mleka wyjąć liść i ziarenka pieprzu. Jaja obrać, pokroić na 4 części i ułożyć z rybą, posypać wszystko solą i pieprzem. W rondelku rozpuścić pozostałe masło, zdjąć z ognia i wymieszać z mąką. Podgrzewać na niewielkim ogniu przez minutę, często mieszając. Powoli dodawać mleko z cebulą. Zagotować, od czasu do czasu mieszając aby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje dodać sok z polowy cytryny, natkę pietruszki i doprawić do smaku sola, pieprzem oraz kolendrą. Powstałym sosem polać rybę z jajami. Ułożyć na nim pure ziemniaczane i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut w 200-225 stopniach do lekkiego zrumienienia. Podawać na gorąco.