Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki orkiszowe z gruszkami
Muffiny z mąki orkiszowej pełnoziarnistej:
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista ma charakterystyczny, lekko orzechowy smak, który dodaje unikalnego aromatu muffinkom.
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista jest ciemniejsza i bardziej ziarnista niż biała mąka pszeniczna, co może wpłynąć na konsystencję muffinów. Muffiny z mąki orkiszowej mogą być bardziej zbite i gęstsze ze względu na większą zawartość błonnika.
Przygotowanie muffin z mąki orkiszowej pełnoziarnistej jest proste nie różni się zasadniczo od tych przygotowywanych z mąki pszennej.
Którą wersję muffin wolicie?
1/2 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/3 łyżeczki soli,
1 jajko,
1 szkl. maślanki,
80 g rozpuszczonej Kasi,
1 łyżeczka esencji waniliowej
2-3 gruszki - dałam Konferencje
sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 200 st.C a foremkę do muffinek - na 12 szt. - wyłożyć papilotkami.
W jednej misce wymieszać składniki suche czyli mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej roztrzepać jajko z maślanką i esencją waniliową, dolać przestudzoną rozpuszczoną Kasię. Gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę - było go ok. 1,5 szkl..
Do suchych składników wlać płynną mieszankę i dorzucić owoce, zamieszać kilka razy łyżką żeby składniki lekko się połączyły. Nakładać porcje masy do foremki. Napełnioną blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 25 min..