Przepis i sposób przygotowania na: Babka wielkanocna cytrynowo-kakaowa
Wszystkie składniki na ciasto podstawowe przełożyć do miski, wymieszać i utrzeć.
Z ciasta odjąć 1/3 i dosypać do niej kakao - 1 łyżkę. Do białej części masy dodać skórkę cytrynową i aromat cytrynowy.
Formę do babki (z kominkiem) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć białą masę, a na wierzch kakaową.
Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już się upiekło i czy patyczek po wyjęciu jest suchy). Wyjąć z piekarnika. Poczekać aż ostygnie i wyjąć z formy.
Polewy przygotować do użycia zgodnie z przepisem na opakowaniu. Muszą być płynne. Polewać ciasto tak, aby utworzyły się spływające "strugi", a pomiędzy nimi zrobić zielone prążki z cytrynowego lukru - na płynną polewę posypać dekoracje (wiórki, orzechy pokruszone wg uznania). Wstawić do lodówki, aby polewy i lukier zastygły się.
Do dekoracji użyłam: złotych perełek o smaku cytrynowym, słonecznika w kolorowej polewie czekoladowej i różyczek z opłatka czekoladowego.