Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos śliwkowo - nektarynkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki węgierki 25 dag
nektarynki 25 dag
jabłko 1 sztuka
cukier 10 dag
ocet winny 5 łyżek
papryczka chili 1/2 sztuki
chinska przyprawa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos śliwkowo - nektarynkowy

1.Śliwki i nektarynki umyć,osuszyć,przekroić na pół,usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki.Jabłko umyć,obrać,oczyścić z gniazda nasiennego i drobno posiekać.
2.Do garnka wlać 4 łyżki wody i ocet,włożyć śliwki,nektarynki,jabłko i papryczkę chili,gotować 10 minut.
3.Dalej dodać cukier i przyprawę,gotować 30 minut na małym ogniu,aż płyn częściowo wyparuje.Następnie garnek przykryć i gotować sos do zgęstnienia,mieszając od czasu do czasu,aby nie przywarł do dna.
Należy podawać na zimno.Doskonały do naleśników,placków oraz gotowanych warzyw.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 13.08.2011 20:07
ciekawy przepis
Seba 21.05.2011 22:11
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak