Lodówka

Sposób przygotowania

OKOŁO 20 min
1. Przygotowujemy warzywa: Pomidorki kroimy w półksiężyce(jeden pomidorek na 8 części), ogórek na ok 4mm talarki, cebulkę na pół i kroimy na ok. 1 mm półksiężyce, paprykę oczyszczamy z ziarenek i kroimy wzdłuż gr. ok. 2 mm.

2. Naprzemiennie układamy na talerzach warzywa, uważając by nie uszkodzić ich i by kompozycja była kolorowa :) następnie oliwki układamy w rogach talerza, na wierzchu kładziemy gruby plaster fety, posypujemy oregano, polewamy całość oliwą.

3. I możemy cieszyć się pyszną grecką sałatką :)

4. Feta dostępna w Polsce bardzo różni się od tej greckiej, dlatego też wybór odpowiedniej fety pozostawiam wam. Oryginalna feta jest bardzo słona i krucha, dlatego delikatnie trzeba kroić ten plaster :) i niestety tylko z oryginalną fetą i oliwą z puszki sałatka jest wyjątkowa, ale cóż pozostaję gdy do Grecji tak daleko? Trzeba radzić sobie jak można :) pamiętajcie więc o wyborze fety która wam najbardziej pasuje :)

5. Aha dodałam przepis bo widząc jak ludzie masakrują warzywka pisząc w dodatku prawdziwa grecka sałatka, aż mnie serce boli :p macerują, gniotą.. eh a przecież chodzi o to by warzywa były chrupkie i sałatka nie przypominała ciapki..

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !