Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka do słoików z zielonych pomidorów
Sałatka z zielonych pomidorów do słoików to niezły rarytas. Ma słodko kwaśny smak i pasuje do wielu dań obiadowych. Łączymy w niej zielone pomidory, cebulę, ocet, cukier, sól i wodę oraz różne przyprawy.
1. Do sałatki używamy zielonych pomidorów ich ilość zależy od stanu posiadania. Należy zachować proporcje - 2 części pomidorów i 1 część cebuli - ja liczę na szklanki i tak: 2 szklanki pomidorów pokrojonych w plasterki i 1 szklanka cebuli pokrojona w piórka.
2. Pomidory z cebulą mieszamy i w tym czasie gotujemy zalewę z podanych składników. Proporcje zalewy należy zachować przy czym jej ilość też regulujemy ilością warzyw.
3. Na zagotowaną zalewę wrzucamy mieszankę pomidorów i cebuli - doprowadzamy do wrzenia, a następnie przecedzamy przez durszlak do drugiego garnka.
4. Sałatkę wkładamy do słoików a zalewę powtórnie gotujemy i gorącą zalewamy sałatkę. Słoiki zakręcamy, stawiamy do góry dnem - nie pasteryzujemy tylko nakrywamy ciepłym kocykiem do wystudzenia.
Smacznego!