Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto o smaku jabłek i orzechów
1 kg. jabłek
4 żółtka
15 dag margaryny
30 dag mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
4 dag drożdży
3 łyżki śmietany 18 %
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki bułki tartej
szczypta soli
Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka szczyptę soli, śmietanę, rozrzedzone drożdże .Zarobić ciasto. Podzielić na dwie części .Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną częścią ciasta wyłożyć blaszkę , rozprowadzić utarte na tarce o grubych oczkach jabłka, posypać cynamonem i bułką tartą. Przykryć drugą częścią ciasta .Upiec w temp 180 st do zrumienienia.
Masa:
0,5 litra mleka
2 budynie śmietankowe
kostka masła (25 dag)
cukier do smaku
Z mleka, cukru ,budyniu ugotować budyń . Masło utrzeć dodając po łyżce ostudzonego budyniu
Przełożenie ciasta
Biszkopt orzechowy-połowa masy-ciasto jabłkowe-druga połowa masy-biszkopt orzechowy, wierzch ciasta można polać polewą czekoladową lub posmarować masą budyniową i posypać kakao.