Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z masą jabłkową i kremem
Ciasto wylać do wysmarowanej masłem foremki i upiec w temp 175 stopni 10-15 minut.
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek np. szara reneta
1 galaretka owocowa
1 łyżka żelatyny
cukier
Krem:
1/2 litra mleka
budyń cytrynowy
1 masło
1 szkl cukru pudru
Polewa:
1/2 kostki margaryny
4 łyżki cukru
1 łyżka wody
2 łyżki kakao
Jabłka przesmażyć, dodać cukier i galaretkę z żelatyną. Chwilę pogotować.
Na przestudzone ciasto wyłożyć jabłka.
Ugotować budyń, masło utrzeć z cukrem dodając po łyżce ostudzonego budyniu.
Gotowy krem wyłożyć na warstwę jabłek.
Składniki polewy rozpuścić i gotować kilka minut na wolnym ogniu ciągle mieszając.
Następnie polać nią ciasto.
Wstawić do lodówki i schłodzić.